Herinneringen in een schoenendoos: Het digitaliseren van oude foto’s ontsluit een vloed van gemengde emoties

Het scannen van oude filmcamerafoto’s als een coronavirus lockdown project doet meer dan alleen het veiligstellen van herinneringen, het neemt je ook mee op een emotionele reis.

Er is geen juist antwoord op de vraag hoe u uw tijd kunt doorbrengen met het onderdak in huis tijdens de coronaviruspandemie. Absoluut, u kunt ervoor kiezen om productief te zijn door te bakken (daarom zit elke kruidenierswinkel zonder meel), een nieuwe trainingsroutine te staren of langverwachte projecten rond het huis aan te pakken.

Of, als u dat liever doet, is het prima om helemaal niets te doen. Ik val meestal in het voormalige kamp, en als je net als ik bent, mag ik dan zo brutaal zijn om een waardige taak aan te bevelen?

Twee jaar geleden heb ik eindelijk de honderden foto’s gescand die ik had gemaakt in de decennia voordat ik een digitale camera kocht. Ruwweg 20 jaar van mijn leven waren in drie schoenendozen gepropt die in de garage van mijn ouders stonden of onder mijn bed waren verstopt.

Binnenin waren vele versies van mijn jongere zelf: op de eerste dag van de kleuterschool grof ongelukkig kijkend, een Jungle Cruise boot overslaan in Disneyland, en zittend op de trappen van mijn eerste “volwassen” appartement in een pijnlijke jaren ’90 plooibroek.

In plaats van de foto’s weer in een andere kast te plaatsen toen we in een nieuw huis gingen wonen, dacht ik dat het eindelijk tijd was om er iets mee te doen. Het was deels een oefening in het zuiveren, maar het was ook een manier om herinneringen te bewaren als er een ramp zou gebeuren.

Ik woon in aardbevings- en brandgevaarlijk Californië en het opslaan van oude foto’s leek me net zo belangrijk als het maken van een rampenkit.

Het was een bevredigende doos om af te vinken op de te doen lijst, en een taak die weinig energie kostte om te voltooien — u kunt door foto’s bladeren terwijl u quarantaine-binging TV bent.

Maar een waarschuwing: Trips down memory lane zijn meestal emotioneel, gevuld met gelijke delen vreugde, verdriet en “Waarom heb ik dat ooit gedragen?”

Als je twijfelt, besteed je het uit.
Hoewel ik een scanner heb, werkt die veel te langzaam (en ik ben te lui) om meer dan duizend foto’s te verwerken (mijn man heeft zijn eigen stash bijgedragen).

Dus heb ik het advies van Sharon Profis opgevolgd en zorgvuldig een doos met afdrukken ingepakt en naar Scanmyphotos.com gestuurd. Kies het gewenste scan- en afleveringspakket, pak een doos in en stuur deze naar het kantoor van het bedrijf in Irvine, Californië.

Als uw scans klaar zijn, komt de doos naar u terug, samen met elektronische kopieën van uw scans en een boek met uw foto’s. Het bedrijf blijft opereren tijdens de pandemie.

Mijn ervaring was geweldig en het duurde maar een week om mijn foto’s terug te krijgen. Als je een doos met foto’s hebt zitten, is het een makkelijke manier om ze te beveiligen.

Als je de 2.000 foto’s wilt maken, ga dan voor de €145-prepaid box, waarvan het bedrijf zegt dat er zo’n 1.800 afdrukken in passen. Als je er niet zoveel hebt, beginnen de scans bij 8 cent per stuk.

Na het scannen komen uw afdrukken in bundels terug, samen met elektronische kopieën van elke afdruk en een handig naslagwerk.

Je leven in een doos

Maar eerst moest ik mijn foto’s één voor één doornemen en beslissen welke ik zou scannen. Je gooit misschien liever alles in een doos en scant ze allemaal, maar ik was meer kieskeurig.

Ik had geen behoefte aan scans van de tientallen foto’s die ik nam van Mount Rushmore toen ik 11 was. Nee, ik wilde de foto’s redden die er echt toe deden.

Mijn verkenningstocht begon met de eerste foto die ik ooit nam — mijn moeder stond in onze Zuid Californische achtertuin in 1981. Ik was 7 jaar oud en wilde haar foto nemen als een “dank je wel” voor het kopen van mijn eerste filmrolletje.

Ze lacht onder een felle juli-zon, naast mijn wazige vinger die een deel van de lens bedekt. Ik sms’te haar, en ze antwoordde met een hart emoji en “Ahhh… je was nog maar een kleine jongen.”

De volgende 20 jaar sorteren. Ik zag kerstochten en verjaardagen, afstuderen, mijn lieve Engelse Springer Whitney, een bezoek aan de top van het World Trade Center met mijn overleden grootouders, en kampeeruitstapjes met mijn vader.

Ik zag zelfs mijn 12-jarige zelfstandigen in de buurt van het Londense gebouw waar ik 30 jaar later zou gaan wonen.

Later kwam er een collegefeestje met rode plastic bekertjes en de eerste jaren van mijn eigen leven, toen mijn energie voor onstuimige avonden met vrienden (waarvan sommigen ons hebben verlaten) veel robuuster was dan nu het geval is. Het was heerlijk, onhandig en pijnlijk om die herinneringen in één keer te herbeleven.

Af en toe waren de foto’s wazig of vreselijk geknipt, of mijn verdwaalde vinger stond weer in de weg, maar dat is het ding van de filmcamera’s: Je weet niet hoe je foto’s eruit zullen zien totdat ze ontwikkeld zijn.

Digitale camera’s hebben ons misschien meteen bevrediging en montage gegeven. Maar ze hebben ons ook die geweldige spanning van het wachten op je foto’s ontnomen, zodat je de buidel kan openscheuren en die geweldige vakantie nog lang na je thuiskomst kan herbeleven.

Maak uw foto’s vrij

Het sorteren van afdrukken herinnerde me er ook aan hoe de overstap naar digitale camera’s fundamenteel veranderde wat velen van ons met onze foto’s doen. Zoals filmfotografen kunnen bevestigen, betekent film dat je bij elke opname kritischer moet zijn en dat “heb ik het goed gedaan?” anticiperen deel uitmaakt van het creatieve proces.

Zeker, de meeste van mijn afdrukken zijn misschien wel in die schoendozen terechtgekomen die ik nauwelijks heb geopend, maar ik heb anderen voorin gehouden door ze in albums te drukken of ze in lijsten te zetten.

Sinds ik in 2002 mijn eerste digitale camera kocht, zijn er echter veel minder van mijn foto’s die van een geheugenkaartje komen, ook al zijn er talloze eenvoudige manieren om ze te exporteren. Er is alleen minder stimulans omdat ik al weet hoe ze eruit zijn gekomen.

Misschien is het beter op die manier — alleen de beste foto’s afdrukken is veel minder verspillend — maar net als wanneer je schrijft voor print in plaats van online, is het veel bevredigender om je voltooide werk in je handen te houden dan om het te zien flitsen op een monitor. (Fotoboeken zijn een andere geweldige optie om uw digitale foto leven te geven).

Maar door oude afdrukken te sorteren en te scannen, heb ik het beste van zowel de gedrukte als de digitale wereld. Ik kan nog steeds door mijn oude foto’s bladeren als ik nostalgisch ben, herinneringen ophaal bij mijn ouders en oude vrienden in verlegenheid breng bij mijlpalenverjaardagen. Nu leven deze aandenkens ook in het digitale rijk, en als het noodlot toeslaat, weet ik dat ze niet voor altijd verloren zullen gaan.

Maar die plooibroek? Nou… ze gaan terug in de schoenendoos.